Старый сайт доступен по ссылке old.letovochurch.ru

ВЕЛИКАЯ ПЯТНИЦА

Святой и Великий Пяток
Воспоминание Страстей Господа нашего Иисуса Христа

Пролог (аудио)

Разделиши ризы Моя себе... (аудио)

Во Святую и Великую Пятницу совершаем святые и спасительные и страшные Страсти Господа и Бога и Спасителя нашего Иисуса Христа: заплевания, биение по щекам, заушения, оскорбления, насмешки, багряную одежду, губу, уксус, гвозди, копие, главное же – Крест и смерть, принятые Спасителем ради нас волею. Воспоминаем также спасительное исповедание на кресте благоразумного разбойника, распятого вместе с Иисусом.
По вышеестественному и безмерному Твоему милосердию к нам, Христе Боже, помилуй нас.

Стихи на распятие:
Боже, Ты – вечно живой и Ты, умерщвленный на древе!
Мертвое тело и с ним – Слово живого Творца.

Стихи на разбойника благоразумного:
Отпер разбойник врата, что заперты были в Эдеме,
Вместо ключа, на кресте он «Помяни мя…» сказал.

Песнопения Великого Пятка

Те́рнием венчава́ется Бог, зе́млю всю украше́й цветы́, и ра́ны прие́млет, и терпи́т поноше́ние долготерпели́вно, и багряни́цу поруга́ния но́сит, и терпи́т вся Бог сый, и стра́ждет Свое́ю пло́тию.

Три́щи отве́ргся Петр, а́бие рече́нное ему́ разуме́, но принесе́ к Тебе́ сле́зы покая́ния: Бо́же, очи́сти мя и спаси́ мя.

Искупи́л ны еси́ от кля́твы зако́нныя Честно́ю Твое́ю Кро́вию, на Кресте́ пригвозди́вся, и копие́м пробо́дся, безсме́ртие источи́л еси́ челове́ком, Спа́се наш, сла́ва Тебе́.

Нас ра́ди распя́таго, прииди́те вси, воспои́м: Того́ бо ви́де Мари́а на дре́ве, и глаго́лаше: а́ще и распя́тие те́рпиши, Ты еси́ Сын и Бог Мой.

Разбо́йника благоразу́мнаго, во еди́ном часе́ ра́еви сподо́бил еси́, Го́споди, и мене́ Дре́вом Кре́стным просвети́, и спаси́ мя.

Яко овча на заколе́ние веде́н был еси́, Христе́ Царю́, и я́ко А́гнец незлоби́вый пригвозди́лся еси́ Кресту́ от беззако́нных муже́й, грех ра́ди на́ших, Человеколю́бче.

Спасе́ние соде́лал еси́ посреде́ земли́, Христе́ Бо́же, на Кресте́ пречи́стеи ру́це Твой просте́рл еси́, собира́я вся язы́ки, зову́щыя: Го́споди, сла́ва Тебе́.

Днесь ви́сит на дре́ве, И́же на вода́х зе́млю пове́сивый: венце́м от те́рния облага́ется, И́же А́нгелов Царь, в ло́жную багряни́цу облачи́тся, одева́яй не́бо о́блаки: зауше́ние прия́т. И́же во Иорда́не свободи́вый Ада́ма: гвоздьми́ пригвозди́ся Жени́х Церко́вный, копи́ем прободе́ся Сын Де́выя. Покланя́емся страсте́м Твои́м, Христе́: Покланя́емся страсте́м Твои́м, Христе́: Покланя́емся страсте́м Твои́м, Христе́. Покажи́ нам и сла́вное Твое́ Воскресе́ние.

Отпуст

И́же нас ра́ди челове́ков и на́шего ра́ди Спасе́ния страшныя стра́сти и Животворя́щий крест, и во́льное погребе́ние пло́тию изво́ливый, Христо́с И́стинный Бог наш, моли́твами Пречи́стыя Своея́ Ма́тере, и всех святы́х, поми́лует и спасе́т нас, я́ко Благ и Человеколю́бец.